Fargesia's


Op de plantenbeurs in Essen is de fargesia uitgeroepen tot de bamboe van het jaar 2005.

Het voorjaar is normaal gesproken de juiste tijd om een nieuwe plant te introduceren. Ook het najaar is daar een uiterst geschikte periode voor.
De aandacht van zowel lezer als toehoorder is optimaal, want het tuingevoel kruipt weer waar het niet gaan kan.

Sprekend en schrijvend over bamboe vind ik dat het tijd wordt mij deze keer te beperken tot die speciale groep van bamboeplanten die nog maar schaars te vinden zijn in de Noord-Europese tuin, maar die het met zekerheid gaan maken in de zeer nabije toekomst.
Deze groep groeit relatief compact en komt van origine uit de woeste hooggebergtes van China en de Himalaya's.

Om liefs drie redenen wil ik mij beperken tot de bamboegroep Fargesia.
Ten eerste weet ik dat in ieder geval twee Fargesia's hun winterhardheid al meer dan een eeuw bewezen hebben.

Fargesia nitida kan meer dan -24° verdragen zonder een krimp te geven. Zaadkorrels van deze bamboe werden door Berezovski verzameld tijdens een Russische expeditie naar de provincie Gansu in de jaren 1884/1886. Het dorp Danchang, waar de bloeiende plant werd gevonden, ligt op 34° Noorderbreedte en 104°25 Oosterlengte.
Hoog, koud en heel ver van huis, zelfs voor een geïmporteerde Schellinkhouter.
Omdat de Fargesia nitida een bloeicyclus van zo'n honderd jaar heeft en nu dus bloeit, is het niet verstandig om in de huidige periode nitida achtigen aan te schaffen.

Fargesia murieliae heeft zich doodgebloeid, maar heeft ons via zaad soorten nagelaten die het verlies van de moederplant ruimschoots compenseren.

Een tweede reden is dat het blad van de nieuwste onder de Fargesia's, de Fargesia murieliae 'Mae' voor mij de meest ideale fontein van smaragd vertegenwoordigt die in de plantenwereld te vinden is.

Een derde reden is dat de Fargesia's behoren tot de maatschappelijk verantwoorde bamboes, d.w.z. dat ze niet ongevraagd naar de buren wandelen.

Op zoek naar de ideale bamboeplant voor de niet zo grote tuin blijft je eigenlijk niets anders over dan een lijst van eisen te formuleren waaraan de plant dient te voldoen.

De volgende kriteria werden opgesteld:

 




  1. de plant moet het summum van een tuinbamboe zijn.
  2. de plant moet winterhard en wintergroen zijn.
  3. de plant moet zonodig bij een waterpartij kunnen worden aangeplant en toch gebruiksvriendelijk blijven, d.w.z. niet in je vijver belanden of deze beschadigen.
  4. de plant moet gegarandeerd beschikbaar zijn voor een exquise publiek.
 
De keuze is gevallen op een aantal van eenentwintig (uit de meer dan zevenenveertig momenteel beschikbare soorten) zg. Fargesia's, waarvan de meeste reeds voor langere of kortere tijd op de markt zijn geïntroduceerd.

 


Fargesia murieliae 'Mae'
Fargesia robusta 'White sheath'
Fargesia robusta 'Red sheath'
Fargesia 'Crazy Clumper'
Fargesia robusta 'P. King'
Fargesia m. Little John
Fargesia murieliae 'Simba'
Fargesia murieliae 'Jumbo'
Fargesia murieliae 'Stien'
Fargesia murieliae 'R.C'
Fargesia murieliae 'Frya'
Fargesia rufa
Fargesia Sundance
Fargesia dracocephala

Fargesia robusta Wolong
Fargesia m. Bimbo
Fargesia robusta 'Pingwu'
Fargesia Jiuzhaigou
Fargesia Asian Wonder
Fargesia Great Wall

 


De introductie van deze zg. Crazy Clumpers collectie vindt plaats in het Bamboepark te Schellinkhout, waar u van zowat iedere varieteit een volwassen exemplaar kunt bewonderen voordat u hem überhaupt aanschaft.

SIERBAMBOES OF FARGESIA'S

(Van de soort Fargesia bestaan zeer veel varianten)

De aandacht voor het belangrijkste polvormige familielid onder de wintergroene bamboes groeit explosief. De vraag is groot, de beschikbaarheid is matig tot schaars.
Het te pas en te onpas aanplanten van de op zich schitterende soort Phyllostachys, zonder deskundig advies vooraf, is hier debet aan.

Het aanbod van Fargesia loopt achter bij de vraag, zeker wanneer het gaat om kwaliteitsplanten van een redelijk formaat. Kwekers zijn wel op de vraag ingesprongen, maar het povere resultaat is het aanbod van te kleine planten waaraan de sierwaarde nog in geen lichtjaren valt af te zien.



Van Dalen's Groot Woordenboek der Nederlandse Taal geeft aan dat sier de betekenis heeft van fraai, van tooi, van pronk, van bevallig en van elegant.
Allemaal kenmerken dus die u en mij zouden sieren, waren wij in het bezit van slechts één ervan.

Wel, sierbamboes zijn fraaie bamboeplanten die uw tuin of balkon bevallig kunnen tooien, d.w.z. nog eleganter maken dan de plek nu al is.

Tussen de regels door leest u natuurlijk ook dat uw tuin zonder sierbamboes nu nèt die finishing touch ontbeert die het verschil kan maken.

Wanneer u definitief heeft besloten de schoonheid van uw omgeving te verhogen, dan doet u er wijs aan het er goed van te nemen en uzelf te onthalen op een bezoek aan het Bamboepark. Voor uw moeite wordt u in ieder geval beloond met de weldadige rust die over u komt wanneer u een wandeling maakt door een woud van meer dan 100 soorten uitsluitend winterharde bamboes die inderdaad niet groen alleen zijn in zomerpracht.

U ontdekt vanzelf de sierbamboes met hun filigrainfijne blad tussen de andere bamboes door. U ziet de verschillende polvormen die de één verbindt met de aanblik van een fontein en de ander doet denken aan enorme paraplu's. En ze hebben één kenmerk gemeen: ze woekeren geen van allen.

Velen gingen U voor en lieten zich door de bamboes inspireren. Mochten in het bamboebos onze paden zich kruisen, dan wil ik u persoonlijk hartelijk welkom heten en ben ik te allen tijde bereid u te begeleiden en de lof te zingen over de bamboeplant, de bamboeboom en de prachtige producten die worden vervaardigd van deze uitzonderlijke, fantastische grassoort.


BAMBOE IN BAKKEN VOOR TERRAS EN BALKON

INVESTERING IN INNOVATIE

De vraag naar bamboe voor balkon en terras overtreft ruimschoots het aantal oplossingen dat wordt bedacht om aan die vraag tegemoet te komen.

Bamboe Informatiecentrum Nederland heeft het gedurende dit droeve tijdperk van plastic en zinken bakken - en stoelen van namaak bamboe en namaak rotan - niet gemakkelijk. En goede raad is dikwijls (te) duur.

Een plantenbak van het alom geroemde Red Cedar op het gemiddelde terras of balkon heeft de over-exposure van een Rolls Royce voor een rijtjeshuis. Bovendien is Red Cedar wel duurzaam, maar ook uitgesproken zacht.

Op zoek naar een product van gewicht zijn wij gestuit op Larix decidua, de enige echte Noordeuropese Larix. Per definitie een conifeer en dus familie van de Red Cedar, is het Larixhout in vergelijking robuuster, minstens zo duurzaam en bij aanschaf een stuk vriendelijker voor uw portemonnee.
Na ongeveer een jaar in weer en wind neemt het hout de verweerde, patinagrijze kleur aan van zoveel materialen die in staat zijn de tijd te trotseren.

Rest dus een design dat de plant èn de ambachtelijk handgemaakte bak de gewenste toegevoegde waarde geeft.
Oordeelt u zelf of wij hierin geslaagd zijn en laat u bij uw besluit verrassen door de bamboe-detaillering die wel zéér geraffineerd is.

Charley Younge





Charley Younge
Bamboe Informatie Centrum Nederland
Park en Kwekerij

Dorpsweg 125
1697 KJ Schellinkhout
tel: 0229-501309
fax: 0229-501970

Email: info-charleyyounge@bamboe-ic.nl